Snoeien in de zomermaanden

21/07/2015

Nu de heerlijke zomerdagen volop aan de gang zijn, vragen onze bomen en planten wat extra zorg. In tegenstelling tot wat de meerderheid denkt, gaat deze extra zorg verder dan enkel voldoende water voorzien voor onze bomen, planten en bloemen. Er moet ook effectief gesnoeid worden tijdens de zomermaanden. Het is een grote misvatting dat snoeien enkel in de winterperiode dient te gebeuren.

Ontdek hieronder waarom vooral de loofbomen zoals eik, plataan, beuk en de notelaar tijdens de zomermaanden gesnoeid moeten worden.

Tijdens het snoeien worden talrijke wondjes veroorzaakt die de boom volledig uit zichzelf zal moeten dichten. In de zomer produceren de loofbomen actief sapstroom wat ervoor zal zorgen dat de wonddichting een pak sneller zal verlopen. Bovendien is het nefast om te snoeien wanneer de loofbomen veel energie nodig hebben. Dit is bijvoorbeeld wanneer de bomen veel bladeren krijgen (lente) of de bladeren beginnen af te stoten (herfst). Het is dus ideaal om de loofbomen “te lijf te gaan” wanneer deze volledig in blad staan tijdens de zomermaanden van begin juni tot eind september.

Snoeitip: gebruik een scherpe zaag en snoei maximum 1/3 van het aantal takken weg.

Volg onze Facebookpagina én website om op de hoogte te blijven van onze snoeitips.

 

“Het TreeMonkeys Boomverzorging Team”